Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“, известна със средновековните си стенописи, е включена през 1979 г. в списъка на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

В подножието на Витоша, в софийския квартал Бояна, се намира Боянската църква „Св. Никола и св. Пантeлеймон“ – недвижима културна ценност, включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тук можете да видите уникалните образи на севастократор Калоян и севастократорица Десислава – символ на красотата на българката през Средновековието.

В боянския храм се различават няколко строителни етапа. През Х – ХІ в. е изградена малка кръстокуполна църква, обновена в ХІІ в. През ХІІІ в. към западната фасада на старата църква е пристроен притвор, а над него – малък параклис. В средата на ХІХ в. е достроено двуетажно преддверие „Св. Никола и св. Пантелеймон“. Църквата е действащ храм до 1954 г.

Ктиторски надпис на български език в притвора на църквата указва годината на цялостното й изписване (1259 г.), имената на дарителите и родствената връзка на местния феодал ктитор с българския цар и сръбския крал.

Стенописите от ХІІІ в. в кораба (наоса) следват схемата на този тип църква: Христос Вседържител е изписан в купола, под него са ангели и евангелистите; в олтарната ниша са представени „Богородица на трон“, „Поклонение на жертвата“, „Благовещение“; по стените и арките са сцени от живота на Христос.

В притвора (вероятно гробен параклис) са изписани 18 житийни сцени, посветени на патрона св. Никола. Тук са представени и портретите на дарителите – севастократор Калоян и жена му Десислава, на българския цар Константин Асен Тих и царица Ирина, както и първото известно изображение на българския светец Иван Рилски.

Стенописите в параклиса „Св. Пантелеймон“ на втория етаж са от същото време, но се различават по стил. Запазени са части от: „Благовещение“, „Причастие на апостолите“, „Разпятие“, „Възкресение“, житийни сцени на св. Пантелеймон.

Боянската църква е уникална с многообразието, колоритното решение и дълбоката психологическа трактовка на образите. Стилът на стенописите от 1259 г. е свързан с традициите на Търновската живописна школа от ХІІІ в. Неизвестният майстор следва класическата иконография. Живописта му е ярка и наситена, образите – жизнени, богати на духовни нюанси, подчертана е портретната характеристика на светските лица. Този новаторски подход класира храма „Св. Никола и св. Пантелеймон“ в листата на световното културно-историческо наследство.

Реставрацията на „Св. Никола и св. Пантелеймон“ започва в средата на ХХ в. и завършва през 2006 г. вследствие на дарителска акция, организирана от Националния исторически музей.

От 2003 г. Боянската църква е филиал на Националния исторически музей.

 


Работно време:


понеделник – неделя

(зимно), 09:00 –17:30 (каса до 17:00)

(лятно), 09:30 –18:00 (каса до 17:30)

  

NB! Поради големия посетителски интерес препоръчваме да заявите Вашето посещение предварително. Предимство имат посетители и групи с предварителна заявка. Заявки за резервации се приемат от понеделник до петък от 10:00 до 17:00ч.


Индивидуални посещения:

• входни билети за индивидуални посетители – 10.00 лв.

• за ученици и студенти – 2.00 лв.

Комбинирани билети, валидни в рамките на 1 месец:

• Боянска църква – НИМ – 12.00 лв.

• Боянска църква – НИМ – Земенски манастир „Св. Йоан Богослов“ – 14.00 лв.

 

Групови посещения:

• за групи от 10 и повече посетители – 7.00 лв.

• за групи от 10 и повече учащи се – 1.00 лв.

 

Екскурзоводски беседи:

• на български език – 5.00 лв.

• на чужд език – 10.00 лв.

• на български език с превод – 6.00 лв.

 

Входът е безплатен:

• за хора със специфични потребности и техните придружители

• за деца в предучилищна възраст

• всеки последен понеделник на месеца след 15:00 ч.

 

София 1616, ул. „Боянско езеро“ № 3

 

Тел. за резервации: +359 2 959 09 39; 0879 456 635

 

e-mail: [email protected]


© - ГРАФИЧЕН ЗНАК НМБЦ - Т.А. ТРИФОНОВ

 

 


         
   ©2024. Боянска църква. Всички права запазени. Ротативки